Certifieringstenta-dag: ”jävligt Hawaii”

Klockan 5.40 anlände flygtaxin till porten och drygt två timmar senare klev jag ut genom portarna på Bromma. Stövlade vant iväg till flygtaxis kontor utanför. Lite skillnad från första svängen när man behövde ringa resebyrån för att fatta vart man skulle ta vägen.

Det skulle för ovanlighets skull vara delad taxi så jag fick vänta någon minut innan chauffören ropade upp mig och min medresenär. Kunde inte tro att det var sant när jag för tredje gången får idioten som jag två gånger tidigare fått hjälpa för att komma till centrala Södertälje! Tacka vet jag ”nysvenska” taxichaufförer, de är sociala och vet hur man kör. Denne helyllesvensk jag råkat ut för några gånger är arrogant, inkompetent och allmänt otrevlig – ingen vidare mix i ett serviceyrke!

Blev inte det minsta förvånad när det bara tar någon minut av färden innan han börjar ta hjälp av oss resenärer med vart vi ska. Han skyller på att hans lapp har blivit suddig, konstigt nog hade han ändå gatunumren sedan, utan att ha frågat oss om dem. Mig frågar han om Bo Bergmans gata ligger i Ladugärdet… Jag svarar: ”Jag vet inte, men jag tror det…”, samtidigt som jag tänker: ”Det finns bara en sådan gata i hela Sverige, pucko!”

Jag sitter bakom honom och följer GPSen med spänning. När vi är något kvarter ifrån medpassagerarens destination tornar målflaggan för adressen upp sig på GPSen varvid chauffören utbrister igenkännande: ”JA! NU vet jag var den gatan ligger!”, jo jävlar du, det gör jag också…!

Inte helt förvånande är jag några minuter sen till min destination: Certifieringstentamen för underhållsspecialister!

Har ännu inte fått i mig någon frukost när jag utan någon speciell introduktion får sätta igång med dagens första delprov: Felsökning. ”Maskin C i linje 1 fungerar inte, vad är det för fel?”, ja speciellt mycket mer utförlig än så är faktiskt inte uppgiften. Lite kort info om hur linjen fungerar och hur man upptäckt att något är fel, samt den ökanda luntan med 10-12 elscheman… Yeah!

För att göra en lång historia kort: Efter 45 minuters ordbajsande om hur man felsöker var jag underkänd för att jag inte hittade felet – suprise! Det finns inte en minut av min arbetstid som rör automation, inte helt överraskande att jag inte kunde hitta det specifika felet. Och ryktet att det skulle räcka att visa en god logisk felsökning – gravt överskattad, de var lyriska över den biten av min lösning, men utan att ringa in felet var det värt noll.

Innan jag viste resultatet gjorde vi även ett excelprov med mantalsberäkningar, vilket blev godkänt.

Att vi fick reda på resultaten innan lunch och inte i slutet av dagen berodde på följande spektakel:

Någon vecka innan tentan meddelades deltagarna att man bytt lokal. Istället för den beprövade IT-lokalen som man alltid hyr så vill man tjäna några kronor när vi ändå är så få som tentar (enbart 4 pers) och förlägger tentamen i organisationens egna lokaler. Man testkör naturligtvis datorerna så att allt fungerar… Men guess what, när det blir skarpt läge så klarar varken det fasta eller det trådlösa nätverket belastning!

Efter några bistra kommentarer beslutar den internationelle kontrollanten att förutsättningarna är för bristfälliga för att fullfölja och att vi ska få ett nytt tentamensdatum – snacka om antiklimax! Här har man pluggat stenhårt i veckor och så ska man inte få tenta!?

För att vi ska få resultatet på de redan genomförda delarna går ledarna undan ett tag. När de återvänder har de fått en snilleblixt. Trots att en timmes tenteringstid gått till spillo så ska vi förflytta oss till det närbelägna hotellet. Där ska vi sätta oss i ett konferensrum och nyttja deras trådlösa nätverk för att fullfölja tentamen. Nu ska vi alltså ladda om från nyss nämnda antiklimax… Men visst, det känns bättre att få det gjort samma dag.

Vi traskar iväg med receptionisten som glatt talar om att hon jobbat på hotellet tidigare så hon kan fixa in oss med kort varsel. Jojo… Väl där får vi veta att det inte finns några lediga konferensrum (läkarkongress). Det är knappt så man kan tro att följande lösning är sann – vi får sätta oss i hotellets lobby för att slutföra tentan!!! Med alla störningsmoment det innebär…

Hur än det nu gick till så klarar de flesta av oss, omständigheterna till trots, samtliga tre teoretiska prov som följer de närmaste timmarna! Och trots den tråkiga inledningen på dagen så kan jag känna mig nöjd med att avsluta på topp: Den förste i Europa (enligt handledarna) att klara den tekniska engelskan med 100% rätt! =D

Med en varm rekommendation att studera automation hälsas jag välkommen åter – om ett halvår…

Dagen var, som en av killarna så väl yttryckte det, jävligt Hawaii…

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Certifieringstenta-dag: ”jävligt Hawaii”

  1. Anonym skriver:

    Vi får köra en snabb kurs i el schema läsning :), bra jobbat under de tråkiga omständigheterna
    //Magnus

  2. accazblogg skriver:

    Snabbkurs!? Vi har 6 månader på oss! 😉 Handledaren tyckte att jag både skulle be någon kunnig på automation lära mig lite mer om komplexa elscheman och att jag skulle gå med på felsökning. Kan ju inte annat än erkänna att han har rätt. =P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s